Βιογραφικό Γιάννη Λυμπέρη

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΜΠΕΡΗΣ
 
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννήθηκε το 1955 στην Αμαλιάδα του Νομού Ηλείας από γονείς αγρότες, τον Παναγιώτη Λυμπέρη από την Ορεινή Λαμπείας και την Κριτονίκη Λυμπέρη, το γένος Γιαννοπούλου από τον Αγ. Δημήτριο Αμαλιάδας. Τελείωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Γυμνάσιο Αρρένων Αμαλιάδας και πέρασε το 1973 στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου φοίτησε με συνεχείς υποτροφίες.

Από τα φοιτητικά του χρόνια είχε ενεργό δράση στα κοινά: συμμετείχε στο Φοιτητικό Κίνημα της εποχής (1973 – 1980) και εξελέγη σε όλες τις βαθμίδες Οργάνων της Σχολής και των Διασχολικών Θεσσαλονίκης.
 
Μετά την αποφοίτησή του και το τέλος των στρατιωτικών του υποχρεώσεων επέστρεψε και εργάστηκε στα Νοσοκομεία Αμαλιάδας και Πύργου. Ειδικεύθηκε και άσκησε την Καρδιολογία στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας. Έχει εκλεγεί παμψηφεί μέλος της Διοίκησης του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, ως εκπρόσωπος των γιατρών. Έχει διατελέσει μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Νοσοκομείου και Συνδικαλιστικός Εκπρόσωπος στην Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος.

Με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ασχολήθηκε για πρώτη φορά το 1994, οπότε εξελέγη δεύτερος σε σταυρούς Νομαρχιακός Σύμβουλος Ηλείας, με την παράταξη του πρώτου αιρετού νομάρχη Ράλλη «ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ».
 
Το 1998, ως επικεφαλής της νεοσύστατης παράταξης «ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ: ΑΜΑΛΙΑΔΑ–ΉΛΙΔΑ», εξελέγη Δήμαρχος Αμαλιάδας, με ποσοστό 59%.
 
Το 2002 το 2006 και το 2010 επανεξελέγη Δήμαρχος Αμαλιάδας.
 
Εξελέγη για δύο συνεχείς θητείες 2003 - 2010 Πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων & Κοινοτήτων (Τ.Ε.Δ.Κ.) Ν. Ηλείας.
 
Στις διεργασίες για τη διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη διατύπωσε με παρρησία την πρότασή του για γενναία τομή διοικητικής διαίρεσης της Ηλείας με αναπτυξιακά κριτήρια.
 
Το 2011 εξελέγη 4ος πανελληνίως μεταξύ των δημάρχων της χώρας στο Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). 

Εξελέγη εκ νέου το 2015 στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ. Είναι πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού & Αθλητισμού της ΚΕΔΕ, μελος του  Συμβουλίου Μουσείων και αναστήλωσης μνημείων και μέλος του ΚΕΣΥ

Συμμετέχει σε Επιτροπές του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Υγείας και είναι μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού, Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού της Κεντρικής Ένωσης Δήμων & Κοινοτήτων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.). Είναι μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας της χώρας (ΚΕ.Σ.Υ.) ως εκπρόσωπος της αυτοδιοίκησης.  

ΕΡΓΟ

Στη διάρκεια της θητείας του πραγματοποιήθηκαν σημαντικά και πρωτοποριακά έργα υποδομής, εναρμονισμένα με την αειφόρο ανάπτυξη, την ποιότητα ζωής του πολίτη, την πρόνοια και την κοινωνική προστασία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό. 
Σε κάθε παρέμβαση υπήρχε πλήρης και ολοκληρωμένος σχεδιασμός με κατεύθυνση την ανάπτυξη του άξονα: Αρχαία Ήλιδα - Λίμνη Πηνειού - Παραλιακό μέτωπο. 
Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν συστηματικές ανασκαφές από το 1926 στην Αρχαία Ήλιδα. 
Αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου με οριοθέτηση παραλιακού οικισμού στην Κουρούτα, εγκατάσταση υδρευτικού δικτύου, αλιευτικό καταφύγιο, δημιουργία master plan προστασίας και αξιοποίησης του παραλιακού δάσους. Μελέτη για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης από αστικά και γεωργικά λύματα, που βρίσκεται στο στάδιο της εφαρμογής.
 
Με πρωτοβουλία και παρέμβασή του ως προέδρου της ΤΕΔΚ Ηλείας δεσμεύτηκε το σύνολο των πόρων του ΕΠΤΑ των δήμων της Βόρειας Ηλείας για το σχεδιασμό και τη μελέτη του διυλιστηρίου στη Τ.Λ. Πηνειού, έργο που ολοκλήρωσε ο Δήμος Ήλιδας. 
Ως πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ηλείας και του ΦΟΔΣΑ υποστήριξε και προώθησε τη λύση της ολοκληρωμένης διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηλείας με την κατασκευή εργοστασίου Μηχανικού Διαχωρισμού και ενεργειακής αξιοποίησης με την πιο αποδεκτή οικονομικά και περιβαλλοντικά τεχνολογία.
Ο Δήμος κατασκεύασε επέκταση του Νοσοκομείου Αμαλιάδας με χώρο επειγόντων περιστατικών – Χειρουργεία - Μονάδα αυξημένης φροντίδας.
Στη θητεία του 2010-2014 ο Δήμος Ήλιδας ήταν πρώτος δήμος της χώρας στην κατανομή ευρωπαϊκών κονδυλίων του ΕΣΠΑ.