Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΜΠΕΡΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΕΔΕ: Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Με μεγάλη επιτυχία η Επιτροπή Πολιτισμού-Αθλητισμού της Κ.Ε.Δ.Ε. υπό την προεδρία του Γιάννη Λυμπέρη διοργάνωσε στην Αλμωπία στις 15-16 Φεβρουαρίου ΣΥΝΕΔΡΙΟ με θέμα: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ- ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
«Η αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου μιας περιοχής απαιτεί οργανωμένο σχέδιο και στρατηγική. Στην εποχή του city branding και του destination branding οι τόποι πρέπει να καθορίσουν την ταυτότητά τους, να εκπονήσουν καινοτόμα αναπτυξιακά προγράμματα με σημείο αναφοράς τον πολιτισμό, να αναβαθμίσουν τα χαρακτηριστικά τους και να ενεργοποιήσουν τις πιο ζωτικές δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας», τόνισε ο Γ. Λυμπέρης στην εισήγησή του.
«Η διατήρηση και η ανάδειξη του πολιτιστικού κεφαλαίου είναι ένα ισχυρό εργαλείο βιώσιμης ανάπτυξης.
Ο αθλητισμός, η ιδέα που γεννήθηκε στην Αρχαία Ήλιδα, πρέπει να είναι για όλους. Να είναι ένας διάλογος με τη φύση και το Περιβάλλον. Δεν αρκεί να υπάρχουν οι υποδομές. Η λειτουργία τους, η συντήρησή τους, η διαχείρισή τους είναι ζητήματα κρίσιμης σημασίας για να επιβιώσουν, να γίνουν μοχλοί παραγωγής πολιτισμού και να συμβάλουν στην κοινωνική συνοχή».
Στο Συνέδριο μίλησαν:
• ο Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα», τ. Υπουργός Πολιτισμού με θέμα «Διαχείριση μνημείων Φύσης και Πολιτισμού»
• ο καθηγητής Κλ. Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης, διευθυντής Ανασκαφών Μεσσήνης
• ο Γενικός Γραμματέας του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Βασίλης Σεβαστής
• ο Υπεύθυνος Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Προγραμμάτων Χρήστος Γεωργιάδης
• πολλοί διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί, ερευνητές και σημαντικοί αυτοδιοικητικοί παράγοντες.